În perioada 16-17 septembrie curent Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului (UN CRC Committee) a organizat și desfășurat ediția ordinară a Day of General Discussion (DGD). De această dată acțiunea a avut în prim plan sistemul de îngrijire alternativă a copilului și respectarea drepturilor copilului în acest context.
Planificat inițial pentru anul 2020, evenimentul a fost reprogramat pentru 20201 din cauza pandemiei COVID-19. Deși organizatorii au sperat că va fi posibilă desfășurarea acesteia ”pe viu”, DGD a avut loc în format online. Posibil acest format le-a permis vorbitorilor, în special copiilor și tinerilor, să fie mai siguri pe ei când au ținut discursurile sale.
În calitate de vorbitori au fost selectați copii și tineri din diferite țări ale lumii, care au experiența serviciilor alternative de îngrijire. Sprijiniți de organizații active în domeniul protecției drepturilor copiilor din țările respective, aceștia au împărtășit experiențele proprii, au venit cu propuneri privind îmbunătățirea sistemului de îngrijire alternativă a copiilor.
Printre cei care au vorbit în cadrul sesiunilor a fost și o tânără din Republica Moldova, Nicoleta, care de câțiva ani este un membru activ al Consiliului Consultativ al Tinerilor susținuți de Lumos. În această calitate ea a participat la diferite evenimente naționale și internaționale.
Vorbind, în discursul său în cadrul DGD 2021, despre serviciile de îngrijire alternativă, ea a menționat că ”fiecare serviciu trebuie să fie creat pentru a schimba pozitiv viitorul fiecărui copil care este în situație de risc”. Și pentru realizarea acestui deziderat este nevoie de a ”potrivi copilul cu serviciul și viceversa”, astfel încât serviciul să fie identificat, dezvoltat și individualizat fiecărui copil”. Deseori nepotrivirea rezultă în eșecuri atât în ceea ce privește îngrijirea, dar și dezvoltarea copilului.
Într-un alt context, Nicoleta a subliniat că ”un serviciu calitativ este unul dezvoltat în comunitate, unde există o conexiune cu alte servicii care sunt accesibile și care colaborează în beneficiul copilului”. În același timp este foarte importantă pregătirea profesională și calitatea personalului care prestează aceste servicii. ”De cele mai multe ori, copilul petrece 24 din 24 cu un tutore, pedagog sau părinte-educator. Acesta trebuie să fie suficient de pregătit ca să acorde suportul necesar copilului, ori de câte ori e nevoie și indiferent de circumstanțe si dificultăți”, a menționat Nicoleta.
Deși în ultimii ani în lume, inclusiv în Republica Moldova, tot mai multe organizații ale societății civile, fundații de caritate se implică activ în procesul de creare și dezvoltare a serviciilor de îngrijire alternativă a copiilor, asigurarea calității, monitorizarea și finanțarea suficientă a acestora trebuie să devină o sarcină prioritară a autorităților publice de stat. În acest context atât Nicoleta, cât și alți participanți la eveniment, au îndemnat guvernele țărilor lumii să acorde atenție sporită subiectului și să încurajeze participarea în luarea deciziilor, la procesele de consultare, evaluare și monitorizare a tinerilor și copiilor care au beneficiat sau încă mai beneficiază de aceste servicii.
”Viața copiilor poate fi schimbată prestând servicii de calitate, dar și oferind sprijin familiilor ca acestea să poată să aibă grijă de copiii lor și să nu-i lase la internate. Și consider că sunt resurse suficiente pentru asta, iar noi, copiii și tinerii, suntem una extrem de valoroasă”, a conchis Nicoleta.