„Nimeni încă nu ne-a oferit rechizite școlare, materiale de dezvoltare care să ne ajute atât de mult la școlarizarea copiilor noștri, precum și șansa de a fi incluși în activități variate de socializare și excursii foarte interesante...” Aceasta a fost opinia generală exprimată de copiii și tinerii refugiați din Ucraina care au participat, duminică, la un eveniment organizat de Lumos Foundation Moldova
Copii refugiați plasați în custodie, copii refugiați din familii vulnerabile (care au copii cu dizabilități; 3 și mai mulți copii în familie), copii din familii care găzduiesc refugiații, adulți / însoțitori ai acestora din raioanele Ialoveni și Florești au fost invitați duminica, 30 octombrie, la Chișinău de către Lumos Foundation Moldova. Evenimentul organizat a avut drept scop asigurarea coeziunii sociale atât dintre copiii și tinerii refugiați și cei din localitățile gazdă, cât și intre persoanele refugiate. Această activitate a cuprins câteva dimensiuni: shopping, distracții, sesiuni de comunicare, prânz, vizionarea unui spectacol...
Ajunși la Chișinău, cei 37 de copii și tineri (34 dintre ei fiind refugiați), au mers la un centru comercial din capitală pentru a se pricopsi cu haine și încălțăminte pentru sezonul de iarnă. A fost o experiență interesantă și... „gălăgioasă”, dar foooooarte excitantă. Să-i fi văzut pe cei mici cum alergau de la un magazin la altul...
După oboseala acumulată în rezultatul „shopping”-ului, tot grupul s-a bucurat de un prânz cald și gustos la una dintre pizzeriile din apropiere. Însă momentul culminant încă urma să se producă.
În timp ce unii „se distrau”, 14 tineri „mai măricei”, cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani, cărora li s-au alăturat și doi foști auto reprezentanți Lumos, au discutat despre necesitățile tinerilor refugiați și posibilitățile existente de participare a acestora la nivelul comunităților gazdă. Ghidați de Eugenia Godoroja, consilier în participarea tinerilor și a copiilor ei au vorbit despre relațiile pe care le au cu semenii moldoveni, comunicarea ce o păstrează cu cei din Ucraina, dificultățile pe care le întâmpină în procesul de integrare în comunitățile în care locuiesc, continuarea studiilor.
La sfârșitul zilei copiii, tinerii, dar și adulții s-au umplut de energie și voie bună vizionând spectacolul „Elixirul bucuriei” prezentat de artiștii Circului din Chișinău. Gimnaștii, dresorii și discipolii lor, jonglerii, și, desigur, clovnii, i-au ținut pe toți cu gurile deschise pe parcursul celor aproape 2 ore cât a durat prezentarea.
„Deși pare a fi un eveniment obișnuit, astfel de activități sunt deosebit de importante atunci când vorbim despre stabilirea sau consolidarea relațiilor dintre copiii și adulții refugiați și cei din comunitățile gazdă, dar și dintre ei înșiși”, a relatat Valentina Ghenciu, manager al proiectului Răspuns la criza refugiaților Lumos Moldova.
Impactul pozitiv al activității respective e confirmat și de reacțiile și comentariile pe care le-au primit organizatorii de la participanți și familiile lor chiar a doua zi după consumarea lui:
„Suntem încântați de cele văzute la circ, iar în haine noi am defilat prin casă toată seara”, ne-au scris părinții copiilor refugiați care actualmente locuiesc în satul Alexeevca, r-l Florești.
„Deși a fost un pic tristă în acea zi, fetița a intrat seară în cază cu zâmbet pe față zicându-mi: Bunele, totul a fost atât de bine, mi-a plăcut foarte mult!”, ne-a informat bunelul unei tinere refugiate din satul Ștefănești.
Aceste mesaje, dispoziția bună a copiilor și tinerilor, satisfacția adulților, pe care le observăm și le simțim atunci, când desfășurăm evenimente de acest gen, dar și altele, cu participarea activă a refugiaților, ne dau o motivație în plus și ne demonstrează, că ceea, ce facem, poate schimba, fie chiar și pentru o singură zi, starea de spirit a familiilor și copiilor care au trecut și încă mai trec prin atâta suferință cauzată de războiul din țara lor.